10 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 60 DK
PİŞİRME 15 DK

Lokma Tarifi

İçi yumuşacık, dışı hafif çıtır çıtır olan bu tatlı, şerbetiyle Ramazan sofralarının geleneksel tatları arasında yerini alıyor. Evde lokma tarifi ile kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifimizin yıldızı ise Pakmaya Aktif Kuru Hamur Mayası olacak. Öncelikle lokma hamuru malzemeleri ile tarifimize başlayalım. 

Pakmaya’nın Ramazan ayına özel tariflerinden biri lokma tarifi ile sizlerleyiz. Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber mutfakları hem telaş hem de heyecan sarmaya başladı. Türk mutfağının birbirinden lezzetli tatları, Ramazan ayında özenle sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Tabii ki bunlardan biri de lokma tatlısı tarifiİçi yumuşacık, dışı hafif çıtır çıtır olan bu tatlı, şerbetiyle Ramazan sofralarının geleneksel tatları arasında yerini alıyor. Evde lokma tarifi ile kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifimizin yıldızı ise Pakmaya Aktif Kuru Hamur Mayası olacak. Öncelikle lokma hamuru malzemeleri ile tarifimize başlayalım. 

Lokma İçin Malzemeleri

Lokma hamuru için malzemelerimiz hemen hemen her mutfakta her zaman bulunan malzemeler. Bu nedenle lokma tatlısı Ramazan ayında evde yapılabilecek en kolay lezzetlerden biridir. 

Lokma Hamur için:

  • 4 su bardağı (400 g) un
  • 1/2 yemek kaşığı (10 g) Pakmaya Aktif Kuru Hamur Mayası
  • 1,5 su bardağı (250 ml) ılık süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
  • 1 çay bardağı (100 ml) ılık su
  • 2 çay kaşığı tuz

Lokma Şerbet için:

  • 3 su bardağı (525 g) toz şeker
  • 3 su bardağı (600 ml) su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Kızartmak için:

  • 5 su bardağı (1 l) sıvı yağ

Lokma Nasıl Yapılır?

  • Pakmaya Aktif Kuru Hamur Mayası’nı ılık süt, su ve şekerle birlikte eritin ve 15 dakika bekletin.
  • Unu karıştırma kabına eleyin, ortasını havuz gibi açın. Mayalı sıvıyı ilave edin. Pütürsüz boza kıvamında yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun.
  • Hamurun üzerini bir bezle örtüp, ılık ortamda mayalanıp, 2 misli kabarması için 30 dakika bekletin.
  • Şerbet için şeker ile suyu sos tenceresine alın. Birkaç taşım kaynatıp limon suyunu ilave edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Sıvı yağa batırılmış tatlı kaşığı ile hamurdan küçük parçalar koparıp kızgın yağda pembeleşene dek kızartın.
  • Kızartmış olduğunuz lokmaları soğuk şurubun içine atıp birkaç dakika sonra servis tabağına aktarın. Bu işlemi hamur bitene dek aynı şekilde uygulayın. Sıcak veya ılık servis yapın.

Lokma Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Her tarifte olduğu gibi lokma tatlısı tarifi de bazı püf noktalara sahip. Lokma tarifinin en önemli püf noktalarından biri tabii ki lokma hamurunun hazırlanması. Hamurun iyi bir kıvamda olması lezzetli bir lokma tatlısı için olmazsa olmazdır. Bu nedenle lokma hamuru istediğimiz kıvama gelene kadar un ilave edilebilir.  Lokma hamurundan tatlı kaşığı ile parçalarken, kaşığın sıvı yağa batırılmış olması lokma hamurunu almayı kolaylaştıracaktır. Bir diğer önemli püf nokta ise lokma hamurlarını kızartacağımız yağın sıcaklığıdır. Aşırı kızgın yağ lokmaları yakabilir. Yeterli sıcaklıkta olmayan yağ ise lokmaların çiğ kalmasına neden olabilir. Lokmalar kızartılırken de her tarafının eşit bir şekilde pişmesi için sürekli karıştırmayı unutmayın. Lokma tatlısı tarifi için olmazsa olmazlardan biri de şerbettir. Lokma şerbeti hazırlanırken şekerin tam olarak eridiğinden emin olun. Hazırladığınız şerbeti uygulamadan önce de soğumaya bırakmayı ihmal etmeyin. 

Lokma Nasıl Servis Edilir?

Evde lokma tarifi ile hazırladığınız tatlınızın servisi de Ramazan sofraları için önemlidir. Lokmalarınızı sofrada sıcak servis edebileceğiniz gibi soğuk da servis edebilirsiniz. Ancak lokmanın lezzeti için her zaman sıcak ya da ılık servis edilmesi daha iyi olacaktır. Lokmayı servis ederken üzerine eritilmiş çikolata, tarçın, pudra şekeri, Antep fıstığı ceviz ya da fındık parçaları serpebilirsiniz. 

Lokma Kaç Kişilik?

Tarifte belirtilen ölçülere göre hazırlanan evde lokma tarifi yaklaşık 8-10 kişilik bir porsiyon sunar. Misafir sayınıza göre malzeme miktarlarını azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz. 

Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktaları

Lokma tarifi, evde hazırlaması kolay ve Ramazan ayında sofralarda yerini alması gereken bir tarif. 

Lokma hamurunu pişirirken yağ sıcaklığının ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Yağ ne çok sıcak, ne de olması gerektiğinden daha az sıcak olmalıdır. Aynı şekilde çok sıcak şerbet, lokmaların dağılmasına neden olabilir. Pişen lokmaları şerbete atmadan önce de bir süre beklemek, şerbetin lokma tarfından daha iyi emilmesini sağlayacaktır. 

Lokma hamuru hazırlanırken kullanılan hamur mayası çok önemlidir. Pakmaya Aktif Kuru Hamur Mayası ile tam kıvamında kabarmış lokma hamuru elde edebilirsiniz. Hazırladığınız lokma hamurunun mayalanması da lezzetli bir lokma tarifi için olmazsa olmazdır. 

Lokma Tatlısı Tarihi 

Lokma tatlısının Türk mutfağı tatlıları arasında özel bir yeri olsa da aslında Türk mutfağına başka kültürlerden geçmiş bir tatlıdır. Tarihçilere göre bilinen ilk lokma 14. yüzyılda Araplar tarafından yapılmış. Bir yudum, bir lokma anlamına gelen Arapça ‘‘lukma’’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı saray lezzetleri arasında yer alan lokma tatlısı, saray lokması adıyla anılmaktadır. İzmir lokması olarak da bilinen lokma tatlısı, hayır için dağıtıldığından, ‘‘hayır lokması’’ olarak da bilinmektedir.