8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 90 DK
PİŞİRME 20 DK

SİMİT TARİFİ: ÇITIR ÇITIR SOKAK SİMİDİ TARİFİ

Pakmaya Instant Kuru Maya ile hamurunu hazırlayacağımız hazırlayacağınız tarifimiz ‘‘simit nasıl yapılır?’’ sorusuna yanıt verecek. 

‘Türkiye’nin dünyaca ünlü sokak lezzeti nedir?’’ diye sorsak, yanıt açık ara simit olurdu. Yerli yabancı herkesin hayranı olduğu bu lezzeti, evinizde yapmanız için size çıtır çıtır bir simit tarifi hazırladık. Özellikle sabahları işe ya da okula giderken bir sokak tezgahından alınan simidin tadına çay ile birlikte doyum olmaz. 

En çok merak edilen konulardan biri de ‘‘Evde simit nasıl yapılır?’’ sorusunun yanıtı. Çıtır çıtır bir sokak simidini evde de yapmak mümkün. Evde simit yapımı hem keyifli hem de eğlenceli bir süreç. Size özel hazırladığımız evde çıtır çıtır sokak simidi tarifi ile hafta sonu kahvaltı sofralarınızda sürprizler yapabilirsiniz. 

Pakmaya Instant Kuru Maya ile hamurunu hazırlayacağımız hazırlayacağınız tarifimiz ‘‘simit nasıl yapılır?’’ sorusuna yanıt verecek. 

Ev Yapımı Simit Malzemeler

Tabii ki bir simidin en önemli aşaması hamurudur. Hazırlanan iyi bir simit hamuru, lezzetli bir simit tarifi için olmazsa olmazdır. Simit hamuru için malzemelerimize beraber göz atalım. Simit hamuru malzemeleri her mutfakta bulunan temel malzemelerdir. 

Hamur için :

  • 4,5 su bardağı un (450 g)
  • ½ yemek kaşığı Pakmaya Instant Kuru Maya (10 g)
  • ½ su bardağı ılık su (150 ml)
  • 1 çay bardağı süt (100 ml)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)


Üzeri için :

  • ½ su bardağı pekmez (105g)
  • ½ su bardağı su (100ml)
  • 1 su bardağı susam (120g)

Adım Adım Evde Simit Tarifi


‘‘Simit hamuru nasıl yapılır?’’ sorusunun yanıtı, tarifimizin en önemli aşamasını oluşturuyor. Aşağıdaki adımları dikkatli bir şekilde uygulayarak siz de çıtır çıtır bir sokak simidini evde yapabilirsiniz. 

Adım 1: Simit Hamuru Nasıl Yapılır? 

  • Pakmaya Kuru Maya’yı ılık suyun içinde eritin ve 15 dakika bekletin.
  • Diğer hamur malzemelerini de ekleyerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini bir bezle örtüp mayalanması için ılık ortamda 30 dakika bekletin.
  • Mayalanan hamuru 1-2 dakika daha yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp avucunuzda yuvarlayın.
  • Ayırdığınız parçaların üzerini bir bezle veya strech film ile örtüp ılık ortamda 10 dakika daha mayalanması için bekletin.
  • Hamurları önce şerit haline getirin. Daha sonra uçlarını birleştirip simit şeklinde birleştirin. Yağlı kağıt üzerine aralıklı olarak yerleştirin. Bu şekilde oda ısısında yarım saat daha mayalanması için bekletin.

Adım 2: Simit Pekmezi

  • Pekmez ve suyu, geniş ağızlı bir karıştırma kabı içerisinde karıştırın. Susamı da aynı şekilde ayrı bir kaba aktarın.
  • Simit şeklini verdiğiniz hamurları, önce pekmezli suya batırın, sonra susama bulayın ve pişirme kağıdı serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 220 dereceye ayarlı fırında, 20 dakika pişirin.

Çıtır Simit İçin Püf Noktalar

Simit tarifi yapılırken bazı püf noktalarına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Böylece hamuru tam kıvamında, piştiğinde çıtır çıtır bir simit elde edebilirsiniz.

Evde simit yapımının en önemli noktası daha önce de belirttiğimiz gibi simit hamurunun hazırlanması. Tam kıvamında bir hamur hazırlamak için yoğururken çok un eklememeye dikkat etmelisiniz. Hamur yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır.  Simit hamurunun iyi mayalanması da çok önemlidir. Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre  değişiklik gösterebilir. Yoğurduğunuz hamuru mayalanmaya bırakırken üzerini örtmek için nemli bir bez kullanabilirsiniz. 

Simitlerin çıtır çıtır olması biraz da hamurun simit şeklinde nasıl sarıldığı ile ilgilidir. Ne kadar ince sarılırsa simit piştikten sonra o kadar çıtır olur. Simitleri pekmezli suya batırmak hem lezzetini artırmak hem de daha çıtır bir simit elde etmek için önemlidir. Ardından susama batırılmalı ve pişirme kâğıdı serili tepsiye dizilmelidir. 

Simit yaparken fırına su konur mu?

Evde hazırlanan simit tariflerinin bir diğer önemli püf noktası da pişirme esnasında yapılması gerekenlerdir. Simitlerin mutlaka önceden ısıtılmış fırında pişirilmesi gerekir. Evde simit tarifi ile hazırlanan simitleri pişirirken en önemli noktalardan biri de fırına su koymaktır. Fırına uygun, dayanıklı bir kabda konulan su, simitlerin pişirilmesi sırasında fırında olmalıdır. Böylece simitler çok daha çıtır olacaktır. 

Simit Pekmezi Nedir?

Simit tarifi ile hazırlanan similetlerin önemli noktalarından biri de simitlerin pekmeze batırılmasıdır. Simit için su ile karıştırılarak hazırlanan pekmez, susamların simite bulanmasını sağlar. Aynı zamanda pekmez, simite parlak bir renk verirken, daha da lezzetli olmasına katkı sunar. 

Simit Tarihçesi: İlk Simit Nerede Yapıldı? 

Simit tarifi sonrasında biraz da simidin tarihini merak ettik. Sizler için kısa bir simit tarihi derledik. Simit için dünyanın ilk ‘‘fast food’’ gıdası diyebiliriz. Osmanlı döneminde, İstanbul’a gelen ve doğuya giden kervanlar, İzmit’te mola verdiklerinde yolda yemek için yanlarına pratik olmasından dolayı simit alırmış.

Kelimenin kökeni simidin kendisinden de eskilere gidiyor. Arapça, ince bulgur ya da irmik anlamına gelen ‘‘samid’’ kelimesinden dilimize geçmiş. Arapçaya da Akatçadan geçmiş bir kelime simit. 

Kaynaklara baktığımızda simidin bir ‘‘padişah hediyesi’’ olarak da dağıtıldığını görüyoruz. Ramazan ayında iftardan sonra yollarda saf tutan askere padişahtan hediye olarak simit verildiği biliniyor. 

1593 tarihli Osmanlı Üsküdar Şeriye Sicili kayıtlarında simit, ‘‘simit-i halka’’ olarak tanımlanmış ve bazı standartlar belirtilmiş. 

Simidin Osmanlı’ya gelişi Balkan kaynaklı olduğuna dair de kayıtlar var. İzmir de ise ‘‘gevrek’’ olarak anılan simit, tüm Türkiye’de sevilen bir yiyecek olarak popülerliğini koruyor.